20:49 PLASTİK CƏRRAHLARIN SERTİFİKAT DÜYÜNÜ: XAOS NƏYƏ XİDMƏT EDİR?  |     12:59 Turizmin beşiyi olan tarixi kəndlər  |     02:00 İranə Kərimova: ““Bəlkə də” filminin treyleri izləyəndə elə bilirlər ki...  |     09:39 İnanılmaz! Anar Nağılbaz ölümündən sonra...  |     15:57 “MOXO” diqqət testinin təqdimatı olub  |     15:32 Antalya turizminin tacı Belek – FOTOLAR  |     20:33 Bakıda "Netvorkinq" seminarı baş tutdu  |     13:59 Pakistanın səfiri Azərbaycana başsağlığı verib  |     16:12 Park Cinemada növbəti Qala Gecə baş tutacaq!  |     13:48 CineMastercard-da “Dayı: Bir Adamın Hikayesi 2” filminin Qala gecəsi keçirilib-FOTOAR-VİDEOLAR  |     23:06 Təhlükəsiz İnfokommunikasiya və İnformasiya Təhlükəsizliyinin Təmin Olunması (KİTX)  |     17:12 Azər Aydəmir evlilikdə hansı tendensiyası pislədi? –  |     11:42 “Nar”ın dəstəyi ilə Azərbaycanda jest dili tətbiqi hazırlanır  |     17:15 Ekoturizm paytaxtı 2025: Ərzurum qış macəralarına hazırlaşır  |     15:30 Park Cinemada “Apatiya 2” filminin Qala Gecəsi - VİDEO  |     15:09 "Ganjavi Holding"in prezidenti Elşən Gəncəvi növbəti mukafata layiq görülüb-FOTOLAR  |     13:48 “Najafsoy Group” mukafata layiq görülüb-FOTOLAR  |     10:57 Azərbaycan Taxıl İstehsalçıları və Emalçıları Assosiasiyasının illik ümumi iclası keçirilib  |     11:32 Tarixi kəşf: Müqəddəs Nikolay kilsəsində Sarkofaq tapıldı  |     10:43 Türkiyənin incisi adlandırılan, dünyanın ən qədim şəhəri olan Van  |    
Kartofu qızardarkən xərçəng törədən maddə yaranır - Düzgün bişirilmə qaydası
Maraqlı 9.06.2022 224

Nişastalı ərzaqlar, xüsusən kartof dağ yağda qızardılarkən orqanizm üçün toksiki təsir edən və kanserogen maddə kimi tanınan akrilamid yaranır.


Onun yaranmasını və təsirini minimuma endirmək üçün, kartof free, çips və sadəcə qızartma zamanı bir neçə qaydaya əməl etmək lazımdır.

Qeyd edək ki, akrilamid 120 dərəcə və yuxarı temperaturda kimyəvi reaksiyalardan yaranır.

Medicina.az bildirir ki, Dünya Səhiyyə Təşkilatının məlumatlarının analizləri göstərdi ki, Avropa Birliyinə daxil olan 24 ölkədə və Amerikada akrilamid əsasən bu qida məhsulları ilə yayılıb: çips, fri, kofe, ponçiklər, qarğıdalı partlaması - hansı ki, tərkibində şəkər və yüksək miqdar nişasta vardır.
Ad - 01:35

Ən yüksək hədd isə çips və qızardılmış kartofda müəyyən edilib. Hazırda akrilamid təhlükəsindən qorunmaq üçün Avropada yeni texnologiyalar hazırlanır, xüsusi fermentlərin əlavə olunması nəzərdə tutulur ki, həmin reaksiya baş verməsin.

Evdə isə kartof qızardarkən, bu zərərli maddənin təsirini minimuma endirmək üçün kartofu soyduqdan sonra qızartmazdan öncə 1 saat suda saxlayın və sonra axar suyun altında yaxşı yuyun. Bu nişastanın miqdarını xeyli azaldır.

Kartofu çox yüksək temperaturda qızılı və qəhvəyi rəng alıb qızarana kimi saxlamayın. Bir az saraldı yetərlidir. Eləcə də qızardarkən çox nazik doğramayın, əksinə qalın kəsin. 14 mm ölçüdə kartofda daha az akrilamid yaranır.






Starxeber Bizi instagramda izləyin